Dromen

Waarom steken jullie zoveel vrije tijd in het organiseren van een TEDxYouth event in Brabant? Dat is een vraag die ons wel eens gesteld wordt. Waarom?  Omdat we denken dat dromen belangrijk is. Of noem het  ‘een doel  hebben’, wensen, verlangen, een ideaal hebben, welke naam je er ook aan wilt geven. Je hebt een idee, en wilt daarmee iets in je eigen leven of dat van anderen bereiken. Dromen houdt je in beweging, dat  geeft energie, dat maakt dat je zin hebt in vandaag en in de dag van morgen.

Maar dan? Dan heb je een droom of een ideaal, misschien klein, of heel groots. De meest voor de hand liggende vraag is dan: hoe doe je dat dan? Hoe krijg je dat voor elkaar?  Een verkeerde vraag, denken wij. Omdat het een vraag is die snel leidt tot: ik weet het niet, onhaalbaar, wees realistisch, ga toch over tot de orde van de dag.

Kan je niet beter vragen: wie ken ik allemaal die al eens een idee hadden en het gelukt is om dat idee waar te maken? Zij weten als geen ander hoe ze dat gedaan hebben en willen dat graag vertellen. Zij zijn immers blij en trots op wat ze voor elkaar hebben gekregen. Uit die verhalen kan je leren, en inspiratie krijgen over hoe jij zelf verder komt met je eigen idee.

En wat is nou mooier dan met jongeren onder elkaar ideeën uit te wisselen, en verhalen en ervaringen te delen om samen in beweging te komen? En dat is precies waar TED om gaat: Ideas Worth Spreading, Ideas Worth Doing. En de TEDxYouth Events over de hele wereld bewijzen dat er veel wijsheid, talent en ideeën zijn bij jongeren. De jeugd heeft de toekomst, zo wordt gezegd. Laten we ze dan ook het podium geven en kansen creëren om samen die toekomst te maken.

Onze droom: een fantastische TED- experience voor en door jongeren op 18 november 2012. En het is geweldig om te ervaren hoeveel energie dat bij ons en bij mensen om ons heen losmaakt om deze droom waar te maken!

 

Roos Sohier en Marielle Hornstra