Verbinding en ontmoeting: de Kennismakerij Tilburg

 

Bij het organiseren van TEDxYouth@Brabantlaan ontstaan mooie verbindingen en ontmoetingen. Met mensen, bedrijven, organisaties, het onderwijs én….met de bibliotheek. Zo kwamen we in contact met Eef van Eerdewijk van de Kennismakerij in Tilburg. Met het idee om ook na 15  november samen op te trekken voor en door en met jongeren.  Youthreporter Yvonne Raaijmakers sprak met Eef van Eerdewijk en schreef onderstaand blog.

Proeftuinbibliotheek, waar stoffigheid vervangen is door dialogen.

Een gesprek met Eef van Eerdewijk van de Kennismakerij Tilburg

De Kennismakerij is een proeftuinbibliotheek in het hartje van de Spoorzone in Tilburg, en is partner van TEDxYouth@Brabantlaan. Aanstaande zondag wordt de vierde editie gehouden met het thema “Unlock Possibilities”.

Eef van Eerdewijk is programmamaker bij de Kennismakerij, wat de proeftuinbibliotheek is van Bibliotheek Midden-Brabant. “We leven in een  digitale wereld en een constant veranderende maatschappij. Hoe kan de bibliotheek  mee veranderen  en vernieuwen? De Proeftuinbibliotheek geeft hier vorm aan via ontmoeting, dialoog en het uitwisselen van kennis. Mensen vragen mij vaak wat mijn functie nu precies is, en dan zeg ik dat ik de hele dag eigenlijk alleen maar aan het praten ben”.

De Kennismakerij staat in het midden van de Spoorzone in Tilburg, waar creatieve geesten graag samen komen. Het is ook een cultureel podium waar verschillende samenwerkingsverbanden  worden gecreëerd. Communicatie en kennis deling is zeer belangrijk. “Een bibliotheek is meer dan alleen een verzameling boeken of dvd’s”, aldus Eef,  “Het is een culturele instelling, waarin allerlei vormen van kennis gedeeld wordt. En daarom is er voor de Kennismakerij gekozen,  de bibliotheek nieuwe stijl . Een concept wat ook landelijke aandacht geniet.”

Kennis delen is een belangrijke visie voor de Kennismakerij. “Ik praat graag met de mensen die komen voor  ontmoeting en verbinding.  We wisselen  ideeën, wensen  en vragen uit. En dan ga ik kijken hoe ik dat kan gaan realiseren. Daarnaast spelen we in op  de actualiteit en de vraagstukken die mensen nu bezig houden. We reageren snel, organiseren bijvoorbeeld een dialoog, om informatie en kennis te delen rond een actueel thema.”

Toen Eef  met  Roos Sohier  van TEDxYouth@Brabantlaan in contact kwam, lag voor beiden samenwerking voor de hand. Beiden staan voor “Ideas worth spreading”,  het delen van  goede verhalen en het verbinden van mensen en kennisgebieden.  Eef voegt daar aan toe dat de bibliotheek Midden-Brabant  de focus op jongeren wil leggen. Onze vestiging in het centrum trekt grotendeels een heel andere, iets wat meer stoffige doelgroep en dat vinden we jammer. We willen graag dat  de bibliotheek  interessant blijft voor jongeren.”

Tijdens de vierde editie van TEDxYouth@Brabantlaan  wordt er samen met de Kennismakerij een speciale ruimte ingericht:  de Come & Connect Corner.  De bedoeling is  dat de bezoekers op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen  en ideeën en kennis uitwisselen.  Via de kenniscrowd,  een digitaal platform, brengt de Kennismakerij  het netwerk en gezamenlijke interesses van de bezoekers in beeld. Want ondanks alle sociale media, blijken jongeren het best lastig te vinden om te netwerken.

Een volgende samenwerking met de Kennismakerij en een aantal sprekers van TEDxYouth@Brabantlaan is bij de Tegenlicht  Meet Up rond de aflevering “de docent aan de macht” bij de Kennismakerij. “Want onderwijs is de laatste tijd sterk aan het veranderen en daarover  willen wij een dialoog  organiseren in Tilburg waarin jongeren mee denken over het nieuwe onderwijssysteem. Een aantal sprekers heeft heel goede ideeën over het onderwijs nieuwe stijl.”

Want samenwerking en  kennis delen, dat is waar het om draait in de Kennismakerij en graag zien ze dit nog meer groeien en willen ze mee blijven denken in creatieve processen waar zij in geloven. “Wij willen mensen een plek bieden om hun talenten te laten kunnen zien”.

Yvonne Raaijmakers

 

De Kennismakerij bevindt zich in de spoorzone en is onderdeel van Bibliotheek Midden-Brabant.deKennismakerij-logo-def(pantone-grey7)

 

2 Reacties

Laat een reactie achter

Je email adres zal niet worden getoond.

*