Verbinding en ontmoeting: Mijntje Notermans van BrabantKennis

 

Bij het organiseren van TEDxYouth@Brabantlaan ontstaan mooie verbindingen en ontmoetingen. Met mensen, bedrijven, organisaties, het onderwijs en de overheid. Zo kwamen we in contact met Mijntje Notermans van BrabantKennis.  Youthreporter Yvonne Raaijmakers sprak met Mijntje, zakelijk leider bij BrabantKennis.

 “Wij doen verkenningen naar de toekomst en bij TEDxYouth@Brabantlaan, daar is de toekomst aanwezig”

TEDxYouth@brabantlaan wordt ook bij de vierde editie bijgestaan door vele fantastische partners die dit evenement mede mogelijk maken. Zo ook BrabantKennis, het platform waar ideeën en kennis over de toekomst van Noord-Brabant worden verzameld, ontwikkeld en gedeeld.

BrabantKennis is twee jaar geleden in het leven geroepen door commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant. Het is een platform dat nadenkt over de toekomst van Brabant en wat durft verder te kijken. Door middel van verkenningen en toekomstscenario’s probeert BrabantKennis mensen te prikkelen, het debat aan te jagen en vooral nieuwe thema’s en onderwerpen te agenderen bij Brabantse bestuurders en politici, zoals de Provinciale Staten. Mijntje Notermans is onderdeel van het kleine team achter BrabantKennis. Zij is de zakelijke leider e neen spin in het web, die de contacten heeft met belangrijke partners van BrabantKennis, zoals de Ontwikkelraad van BrabantKennis en Provinciale Staten. Verder regelt zij van alles, van de financiën tot de communicatie, van de bijeenkomsten tot publicaties. En zo zorgt zij ervoor dat de dingen gebeuren die gedaan moeten worden. “Ik ben eigenlijk de ‘regelneef’, als je dat zo mag zeggen.”

Bestaande en nieuwe kennis en onderzoeken worden op een prikkelende manier overgebracht en op een andere manier leven in geblazen. Verschillende bijeenkomsten worden georganiseerd vanuit BrabantKennis, waarbij samenwerking en kennisuitwisseling centraal staat. Tevens is het belangrijk dat verschillende geïnteresseerden samenkomen, studenten, burgers, wetenschappers, zij hebben andere opvattingen en ervaringen en zo ontstaan weer nieuwe innoverende ideeën en inzichten.

“Wat als mijn oma later wordt verzorgd door een robot?” 26 november a.s. wordt o.a. dit besproken tijdens de Trendnacht waarbij robotisering centraal staat als thema. De Trendnacht is een initiatief van BrabantKennis. “Robotisering roept vele vragen op voor Brabant, deze avond is bedoeld om die vragen samen om te zetten naar antwoorden en de mogelijkheden in te zien. Robotisering biedt steeds meer mogelijkheden, maar wat betekent het over ons werk, en bijvoorbeeld voor de zorg of voor de landbouw?” Tijdens deze Trendnacht zal daar uitgebreid aandacht aan besteed worden. BrabantKennis bekijkt niet alleen de mogelijkheden en kansen, maar ook wat de eventuele nadelen en risico’s hiervan kunnen zijn.

Daar komt de koppeling om de hoek kijken met TEDxYouth@Brabantlaan. “ TEDxYouth is een geweldig evenement, daar is dé toekomst van Brabant aanwezig. Zowel de deelnemers, die bovenmatig geïnteresseerd zijn in wat er in hun omgeving speelt, als de inspirerende jongeren die de talks verzorgen. Wij doen verkenningen naar de toekomst, maar zij zíjn de toekomst. Dus als BrabantKennis zijn wij bijzonder enthousiast over dit mooie evenement.” De beide organisaties hebben in de aanloop naar de twee events in november samen opgetrokken, door middel van kennisdeling ende uitwisseling van bijvoorbeeld contacten. “Afgelopen tijd hebben wij bijvoorbeeld gekeken of we enkele sprekers van TEDxYouth uit konden nodigen voor onze Trendnacht. Helaas is dit jaar het thema van de Trendnacht, robotisering, niet toepasbaar op de onderwerpen van de sprekers dit jaar maar een van de sprekers van een eerdere editie is er wel bij. Op die manier wil BrabantKennis graag helpen in de uitwisseling van kennis en de energie die bij beide organisaties aanwezig is.”

Unlock Possibilities was dit jaar het thema van de vierde editie van TedxYouth@brabantlaan. “Het thema spreekt ons aan, omdat wij met BrabantKennis precies dát doen. Wij brengen verschillende mensen bij elkaar op bepaalde thema’s met de hoop dat door het gezamenlijk verkennen ervan de mogelijkheden zichtbaar worden!”

Mijntje zou in de toekomst graag zien dat TEDxYouth@Brabantlaan  nóg meer aandacht krijgt. “Het is een mooi en inspirerend evenement en ik zou dit graag zien willen groeien, niet persé groter in aantal bezoekers maar groter in impact. De inspiratie van deze jonge mensen mag door meer mensen gezien en gehoord worden.”

Meer over de verkenningen, publicaties en evenmenten van BrabantKennis vind je op: www.brabantkennis.nl

BK_merkteken_brabant_rgb_pos_0072-01_w_432_false

4 Reacties

Laat een reactie achter

Je email adres zal niet worden getoond.

*