Speakersprep TEDxYouth: een onvergetelijke ervaring!!

 

Op 31 oktober en op 7 november hebben de sprekers van TEDxYouth@Brabantlaan hard gewerkt om goed voorbereid op 15 november op de rode stip te staan. Eén van onze kanjers, Quincy Kools, schreef hierover een blog. Want, zo vertelde hij, dit waren al twee dagen die mij zeker bijblijven! Lees hier zijn ervaringen:

Afgelopen twee  zaterdagen hebben we coaching sessies gehad, om onze TEDx Talks nóg beter te maken. Dat was ook gelijk een goed moment om alle andere sprekers te ontmoeten. De mooie locatie waar we de coaching sessies kregen, was bij De Kennismakerij in Tilburg. Voordat ik binnenkwam, wist ik niet goed wat ik moest verwachten. Ik wist wel dat we in ieder geval allemaal onze TEDx Talk moesten presenteren, want er was ons van tevoren gevraagd om te oefenen.

fotoRoyWe kregen die dag een les van Roy Grünewald over storytelling. Hij begon zijn presentatie slim. Hij zei namelijk: “Jullie hoeven niks op te schrijven, want ik WEET dat jullie deze presentatie niet gaan vergeten”. Erg slim. Daardoor vergaten we de presentatie inderdaad niet:). Onder andere het verhaal van Roodkapje en de Boze Wolf kwam aan bod. De opbouw van vele verhalen zijn gebaseerd op dit verhaal: introductie, probleem (Roodkapje wordt opgegeten), oplossing (Roodkapje en haar oma worden gered).  Naast een presentatie over storytelling, leerde Roy ons ook hoe te presenteren. Van het woordgebruik, tot de houding. Erg interessant en handig!

Hierna kregen we een lekkere lunch en kon iedereen goed kennis maken met elkaar. Na de lunch presenteerden we allemaal onze TEDx Talk. Serge van Rooij, presentatiecoach, stond naast de presentatie, met pen en papier in zijn hand. Na elke presentatie gaf Serge erg goede tips en verbeteringen voor je talk. Ook dit was op het woordgebruik nauwkeurig. De tips die hij gaf, waren echt uniek. Bij psychologie bijvoorbeeld, waar mijn TEDx Talk over zal gaan, heb je standaard technieken die je steeds in een iets andere vorm toepast. Maar Serge wist over allerlei aparte dingen tips te geven; over woordgebruik zoals net genoemd, over de plaatjes in de presentatie, over de volgorde van je verhaal, etc.  Het was ook erg fijn dat de feedback die we kregen, zowel van Serge als van de rest van de sprekers, werd opgetypt door iemand anders. Na zo’n dag vol indrukken kun je wel eens wat vergeten namelijk.

fotoBramIk was erg onder de indruk van de sprekers. Zoveel mooie en inspirerende personen met zulke mooie verhalen! Mariëlle en Roos, de oprichters van TEDxYouth@Brabantlaan, hebben een mooie groep sprekers bij elkaar! Eén jongen inspireerde mij heel erg. Dat was Bram. Hij heeft twee tumoren overleefd (goed- en kwaadaardig) en in die periode is zijn broer ook nog eens overleden. Maar wat staat die jongen zó ongelofelijk positief in het leven! En wat een mooi en open mens is het!
Andere sprekers gaan het publiek bijvoorbeeld overtuigen dat het onderwijssysteem anders moet. Iets waar ik het heel erg mee eens ben en mijn eigen theorieën voor heb! Thuis kom ik namelijk ook vaak thuis met mededelingen dat ik vind dat school anders moet, maar mijn ouders zijn die mededelingen inmiddels beu.

Op 7 november, was de tweede coaching sessie. Dit keer van Meike de Jong (RTL Nieuws, voorheen Omroep Brabant) en Rudy van Beurden (TEDxYouth spreker van editie 2014). Meike en Rudy hadden handige tips en konden weer goed helpen om onze presentaties nóg beter te maken. Het was ook mooi om te zien hoe de andere sprekers gegroeid waren in hun presentaties. Sommigen waren ineens 10x beter geworden!

fotoStadNa de speakerprep heb ik met een aantal sprekers iets gegeten en zijn  we de stad in gegaan. Daar kwamen we een tafel tegen waar je op snoeppapier kon tekenen met chocola. Dit hebben we gedaan en we hebben TEDxYouth erop gezet. Hiermee zijn we de stad rond gegaan en hebben we nog een beetje promotie gemaakt.

Het waren twee indrukwekkende zaterdagen, waar ik enorm toffe mensen heb ontmoet. Dit waren al twee ervaringen die mij zeker bijblijven. Nu gaan we allemaal oefenen, oefenen en nog eens oefenen om zondag 15 november een grandioze TEDx Talk neer te zetten! Voor de spiegel oefenen, voor Skype via de webcam oefenen………alles om te zorgen dat het zondag helemaal goed gaat komen. Dus hopelijk tot de 15e  bij theater De Nieuwe Vorst of via de livestream!

groet Quincy Kools

 

foto1

2 Reacties

Laat een reactie achter

Je email adres zal niet worden getoond.

*