Volkan Tasdan: bevlogen leraar en TED fan!

 

Tijdens de Proefmei 2014 organiseerden TEDxYouth@Brabantlaan en Tasty Green Lifestyle Experience (TGLE) het Youth Food & Culture Event. Daar leerden wij de bevlogen leerkracht Volkan Tasdan kennen.  TedxYouth reporter John Rozema sprak met hem. 

In 2012 was Volkan Tasdan Leraar van het Jaar. In die periode startte hij in zijn lessen  maatschappijleer met het tonen van TED-fimlpjes.  Anno 2014 is dit uitgegroeid tot een heuse lessencyclus waarin zijn leerlingen niet alleen informatie krijgen over maatschappelijke issues, maar ook debattechnieken leren, presentatietraining en vooral …anders durven te kijken.

“TED verbreedt je horizon. Maakt niet uit of je volwassen bent of 12 jaar”. Volkan kan het weten, want inmiddels heeft hij deze aanpak al met heel wat 4VWO-leerlingen gedaan. Binnenkort hoopt hij ook te kunnen starten met deze aanpak in het 1e leerjaar. Volkan:  “ik ben soms oprecht ontroerd door een 15-jarige die voor zijn eigen klas een vurige pitch houdt over het nut van straatkunst of over de economisering van ons onderwijs”.

Komende zondag geven Lisanne en Sofie, twee leerlingen  van Volkan,  een TEDx-talk bij TEDx Youth@Brabantlaan.  “De aanwezigen krijgen een geweldig verhaal over het veranderen van ons onderwijs en de meest creatieve pitch over voeding die we ooit hebben gezien”. Het thema ‘be a rebel’is op zijn lijf geschreven. Samen met zijn leerlingen blijft hij zoeken naar nieuwe vormen van leren:  “Zonder tegenwind kun je niet vlieg(er)en!”

Wat Volkan betreft blijft het niet alleen bij de TEDx-bijeenkomst komende zondag. Hij hoopt dat meer scholen en organisaties TED zullen omarmen en leerlingen (jongeren) aansporen om vaker een podium op te zoeken en hun verhaal te vertellen. Zelf hoopt hij ooit op een TED-podium te staan. Een ding is zeker: aan enthousiasme en bevlogenheid is geen gebrek! Wij gaan kijken. Tot het zo ver is, nemen we genoegen met de YouTube-lessen die Volkan beschikbaar heeft gemaakt. En natuurlijk dit fantastische en bevlogen verhaal van Volkan tijdens het Youth Food event in mei 2014: kijk dit filmpje vanaf 1 minuut 40!!

2 Reacties

Laat een reactie achter

Je email adres zal niet worden getoond.

*