Building Bridges 2015

 

Building Bridges 2015

Van Amsterdam naar Kaapstad

‘Wij geloven dat jongeren overal ter wereld het verschil kunnen maken’

fietsen

Op 23 februari vertrekken ze: Jilt van Schayik en Teun Meulepas gaan van Amsterdam naar Kaapstad fietsen. Van de immense Sahara woestijn tot de centrale hooglanden van Namibië. Van plattelands community’s tot dichtbevolkte metropolen.
Het doel van dit avontuurlijke project is om jongeren te verbinden, verhalen met elkaar te delen en om elkaar te inspireren om een verandering te maken in deze wereld.

 

 

Jilt van Schayik was één van onze sprekers bij onze tweede editie in 2013.  In oktober van 2014 sprak hij als jongerenvertegenwoordiger de VN toe. De kern van zijn betoog: jongeren moeten een grotere inspraak krijgen bij de VN. Op dit moment gebeurt dat nog niet. Jongeren doen er nog niet echt toe. En nog belangrijker: zorg dat niet alleen de stem van de ‘happy few’ wordt gehoord. De hoogoschemapgeleide, bevoorrechte, westerse jongeren.  Juist de jongeren in minder bevoorrechte posities, die dagelijks heel hard knokken voor een betere toekomst, moeten gehoord en gezien worden.  Jilt heeft het afgelopen jaar duizenden jongeren gesproken. Niet alleen in Nederland, ook in andere delen van de wereld.  “Jongeren zijn overal in de wereld verbonden. Wij hebben idealen en dromen en zetten die om in acties”, aldus Jilt, “deze jongeren zijn hard nodig om de toekomst, hún toekomst, vorm te geven.”

Jilt en Teun hebben gezien dat er een ‘gat’ is tussen beleidsmakers op internationaal niveau en de praktijk van jongeren op de grond. Een concreet voorbeeld hiervan is de nieuwe ontwikkelingsagenda van de Verenigde Naties, de post-2015 agenda. Deze, door veelal mannen in driedelig grijs, uit onderhandelde doelen staan volgens Jilt en Teun ver van de praktijk. “Wij gaan het geluid vanaf de grond brengen door jongeren een stem te geven. Wij zien grote kansen op het gebied van jongerenparticipatie en een verbetering van de positie van de vrouw. Dit willen we vervolgens delen met een groot netwerk.”

Het doel is om iedereen in staat te stellen zijn of haar eigen toekomst te bepalen, ongeacht leeftijd, afkomst en gender. In alle landen die Jilt en Teun fietsend aandoen, worden nationale projecten georganiseerd voor en door jongeren in dat land. Hierbij worden jongeren bij elkaar gebracht om hun toekomst en dromen te delen en elkaar te inspireren tot actie.

Activiteiten

• Op donderdag 5 Februari is het Building Bridges project officieel gelanceerd  op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York. Dit gebeurde tijdens de VN Commissie over Sociale Ontwikkeling. Bekijk HIER de uitzending.

• Op 23 Februari vindt de proloog plaats op het hoofdkantoor van Plan Nederland in Amsterdam. Tweede kamer lid Roelof van de Laar gaat dan in gesprek met jongeren over gender gelijkheid.

• Op 24 Februari vindt het start evenement plaats op het provinciehuis van Brabant in Den Bosch. Hierbij is onder andere Wim van den Donk, Commissaris van de Koning, bij aanwezig.

• Fietstour door 20 landen op twee continenten om aandacht te vragen voor de nieuwe ontwikkelingsagenda van de Verenigde Naties en de belangrijke rol die hierin is weggelegd voor jongeren.

• Aankomst evenement in Kaapstad op 12 Augustus, tevens Internationale Jongerendag.

• Building Bridges: The Story. Inspirerende ontmoeting met het team, het verhaal en een presentatie van de resultaten. Medio September 2015.

• De uitkomsten van het Building Bridges project zullen in Oktober 2015 worden aangeboden aan Ban Ki-moon, de Secretaris Generaal van de Verenigde Naties.

TEDxYouth@Brabantlaan steunt dit initiatief van harte! Als partner van Building Bridges 2015 zullen wij wekelijks updates over het Building Bridges project op onze sociale media kanalen.

Meer weten over Building Bridges 2015? Volg hen dan via Facebook, Twitter of bekijk hier de website.

Bekijk HIER de toespraak van Jilt voor de VN en zijn TEDxTalk

 

 

1 Reactie

  1. 8 februari 2015  19:57 by jan en ria meulepas Beantwoorden

    Teun en Jilt heel veel succes, fietsplezier
    en een hopelijk geslaagde missie met jullie geweldige
    en uitdagende missie in het grote Afrika.
    Jan en Ria.

Laat een reactie achter

Je email adres zal niet worden getoond.

*